Deze 2 oude foto's (Foto's: www.atlanticwallbelgiumboulogne) werden lange tijd gekoppeld aan de site Goldammer. Dit zijn echter foto's van de site Fohlen te Voormezele. Een gelijkaardige radarsite in West-Vlaanderen dus. Het blijven zeer interessante foto's om u een beeld te geven van wat toch ook hier ooit moet gestaan hebben.
Het mysterie bij deze site waren wel de rommelige zones op de kouter. In 2013 werd op de gemeente Wortegem-Petegem door de landbouwer die de kouter bezat, gevraagd of er geen mogelijkheid was deze verwilderde zones eens op te kuisen. De zones waren zo onzuiver dat het al jaren zeer vervelend was voor deze landbouwer de rest van het veld zuiver te houden omdat de bramen en distels zich vlot uitzaaiden in het veld daar rond dat wel gebruikt werd maar daardoor wel steeds werd bezoedeld.
De gronden waar de site ooit werd op gebouwd waren toendertijd eigendom van de kerkfabriek. Deze zou al jaren geleden ooit hebben gevraagd ook de laatste restanten van de site te mogen verwijderen maar dit is toen geweigerd door de gemeente Wortegem-Petegem omwille van hun historische waarde.
In 2013 kwam er een nieuwe vraag het terrein deels te mogen opruimen. Dit keer kwam de vraag van de landbouwer die op dat moment de kouters met onder andere het bakstenen gebouw pachtte. Deze richtte naar de gemeente Wortegem-Petegem de vraag de verwilderde percelen te mogen opruimen binnen zijn kouter. Probleem bleek op dat moment dat de site zoals zovele kleinere en grotere (en vooral WO II of koude oorlogstructuren) totaal niet beschermd is, laat staan geregistreerd of gedocumenteerd door de Dienst Erfgoed. Gevolg is dan ook dat de ganse toelating om iets met dat veld te laten doen bij de gemeente Wortegem-Petegem komt te liggen. Er werd dus wel degelijk eerst door de landbouwer contact opgenomen met de gemeente Wortegem-Petegem en door de gemeente Wortegem-Petegem naar de dienst Erfgoed toe maar deze konden niet veel meer details bijdragen omdat de site door hen tot dan nog nooit verder onderzocht bleek te zijn. Het gevolg hiervan was dat de dienst erfgoed zelf toen in opdracht van de gemeente Wortegem-Petegem contact heeft opgenomen met de website www.bunkergordel.be met de vraag om eens ter plaatse na te gaan wat die zones nog zouden kunnen verbergen en wat ik dacht dat het beste was om met die zones te doen naar de toekomst toe te doen. De reden dat ze met www.bunkergordel.be contact opnamen was omdat de website op dat moment al een van de zeer schaarse bronnen was waar er op dat moment al iets over deze vrij onbekende Duitse Radarpost op het internet iets te vinden was.
Omdat ik nu ook niet de lastpak wilde zijn naar de landbouwer en de grondwerker toe, en omdat er een zwaar vermoeden bestond dat men op ondertussen totaal nutteloze funderingen ging stoten, is op dat moment naar hen voorgesteld eens de verwilderde zones te ontdoen van al de wildgroei en eens zoveel mogelijk te proberen blootleggen van wat er uiteindelijk nog in de ondergrond ter plaatse stak. Dit laatste is bij deze in september 2013 door deze mensen piekfijn zoals gevraagd gedaan.
De restanten werden zo goed als mogelijk gefotografeerd en geprospecteerd en de restanten zijn effectief daarna uitgebroken en afgevoerd om het veld naar de toekomst toe, bewerkbaar te maken. Wees gerust, het was niet in die mate dat er zaken zijn bovengehaald die echt de moeite waren te bewaren voor het nageslacht. Ik denk persoonlijk dat we zeer tevreden mogen zijn dat er op die wijze is gewerkt en uiteindelijk toch de moeite is gedaan na te gaan wat daar nog te vinden was. Bij deze dan ook dank aan de landbouwer, grondwerker en gemeente om in dat geval deze procedure te willen volgen.
Op beide verwilderde zones werden wel degelijk nog restanten gevonden. Op het terrein het dichtstbij de bakstenen nog aanwezige structuur, werden funderingen gevonden van een zo goed als identiek gebouwtje als het nog bestaande bakstenen gebouwtje. Als je dit probeert te plaatsen op de plannetjes hogerop, moet dit het gebouwtje geweest zijn dat daar is omschreven als een kleine apotheek. Wat er nog te vinden was, was letterlijk beperkt tot de funderingsmassieven, niets meer.
Op het tweede verwilderde stuk bleken nog de funderingen te steken van een groter gebouw. Daar waren de funderingen wel nog ruimer aanwezig. Er bleek zelfs nog een gedeeltelijke betonnen plaat terug te vinden. Bij nader onderzoek moet dit terrein wel degelijk de op het plannetje vermelde garage geweest zijn. Dit werd 100% bevestigd toen ook nog de restanten van een oude smeerput in deze zelfde garage konden worden gelokaliseerd.
Enkele foto's van het vrijleggen van de funderingen van de apotheek en de garage in september 2013. |